Wil jij je bekwamen in het brengen van bestaand tekstmateriaal en hoe je met die teksten ook een programma kunt samenstellen dan kies je best voor Verteltheater.

 

Wil je een boeiende toespraak houden, vlot praten over een opgegeven onderwerp, jezelf bijscholen in spreektechnieken dan kies je best voor de Spreek- en presenteertheater.

 

Droom je ervan om in de huid te kruipen van een personage. Je te verplaatsen in een andere werkelijkheid. Ongeremd te spelen, dan kies je best voor Speltheater.

15+

VERTELTHEATER

SPREEKVAARDIGHEID A
(=1lt per week/groepsles)

De innerlijke kracht en de muzikaliteit van het (uit)gesproken woord staan hier centraal. Uiteraard is een correcte en verstaanbare zegging belangrijk. Daarnaast verken je ook je eigen lichamelijke expressie. Je speelt met je stem en spreekt met je lichaam.

Het gebruik van decor, attributen, kostuums en belichting is heel beperkt.

 

VERTELTHEATER/STORYTELLING
(=1 lt per week/kleine groepjes)

In de gedichten en tekstfragmenten ga je op zoek naar wat er achter de woorden van de dichter of schrijver schuilt van emoties, stemmingen en onzegbare gevoelens en probeer je die zo oprecht mogelijk te vertolken. Daarnaast leer je ook een rasechte verteller worden. Is het nu een legende, een gedicht, een sprookje, een komische anekdote of vertelling… Als storyteller speel je geen rolletje. Alles moet zoveel mogelijk uit jezelf komen. Met enkel je stem, je juiste zegging, je bewegingen, je emoties, je houding probeer je telkens elke

tekst zo verstaanbaar, eerlijk en respectvol mogelijk over te brengen.

15+

SPREEK- EN PRESENTEERTHEATER

SPREEKVAARDIGHEID B

(=1lt per week/groepsles)

Centraal staan hier spreekvlotheid en liefde voor de taal die zich ook uit in een correcte en verstaanbare zegging. Hoe breng ik duidelijk genoeg mijn boodschap over? Je werkt aan een kleurrijk taalgebruik maar je verkent ook de kracht en de taal van je lichaamshouding. Hoe helpt mijn lichaam mijn verbale overdracht, mijn woordelijke communicatie ondersteunen.

SPREKEN/PRESENTEREN/(VERTELLEN) (=1 lt per week/kleine groepjes)

Hier prikkelen allerlei spreekopdrachten jouw taalplezier. Op eigen tempo overwin je je spreekangst en werk je aan een rustige en vlotte verwoording van je gedachten. Je breidt je woordenschat uit en zoekt variatie in je intonatie. Je leert een korte presentatie houden, structuur in je spreekopdracht steken, maar ook al iets vertellen zonder veel voorbereiding. Naast het (ver)woord(en) krijgt ook je lichaamstaal aandacht. Hoe sta ik erbij? Ontspannen of krampachtig? Geniet ik ervan? Zoek ik oogcontact? Hoe krijg ik interactie met mijn publiek? Welke meerwaarde hebben mijn bewegingen en gebaren?

15+

SPELTHEATER

SPEELVAARDIGHEID C

(=1 lt per week/groepsles)

Je verkent de mogelijkheden van je eigen stem en hoe expressief je kunt zijn met je lichaam. Hoe doe ik mijn stem en lichaam kloppen met de tekst of het personag dat ik tot leven moet brengen? Je gaat op zoek naar de juiste vertolking ervan. Hoe breng ik die het duidelijkst over naar mijn publiek?  Hoe vér durf ik daarin gaan? Je gaat op zoektocht naar je eigen kunnen en daagt jezelf daarin voortdurend uit.

SPELTHEATER

(=1 lt per week/kleine groepjes)

Deze optie is voor al wie er van droomt op de ”planken, het podium” te staan en in de huid te kruipen van een personage. Je leert je verplaatsen in een andere werkelijkheid, een andere ruimte, een andere tijd. Allerlei spelopdrachten en groepsoefeningen dagen je uit ongeremd te bewegen in de 'speelruimte' en je eigen grenzen af te tasten en te verleggen. Met jouw stem, emoties en lichaam zoek je een manier om een tekst- of toneelfragment zo goed mogelijk tot leven te brengen. Af en toe sta je samen met je klasgenoten al eens voor een publiek.

15+

SPELTHEATER

voor mensen met een beperking

Dit zijn lessen die zich specifiek richten naar mensen met een fysieke en/of mentale beperking. Samen met je begeleider(s) verken je de mogelijkheden van je stem en leer je expressief zijn met je lichaam. Aan de hand van improvisatieoefeningen, spelopdrachten en tekstfragmenten zoek je naar variatie in je uitdrukking, leer je de ruimte verkennen en tast je je eigen talenten en mogelijkheden af. 

15+

MUZIEKTHEATER

In graad 3 kun je ook een 3de uur EXTRA muziektheater/drama volgen.

Samen met experts Muziek en Woordkunst-drama als coaches verken je de wereld van het zingen, vertellen, muziek maken, performen, bewegen en acteren.

Dit kun je dan volgen bovenop de 2 lestijden van je gekozen optie.

 
 
 

KA! Nieuws

  • Black YouTube Icon

©2021 by Kunstacademie Eeklo